Prirodni, 100% originalni nemački proizvodi sa tradicijom.

Biljni ekstrakti štite i neguju kosu

Kosi posvećujemo dosta vremena i energije, jer je zdrava, lepa i negovana kosa važna za dobar izgled, ali i kao pokazatelj dobrog zdravlja. Kako danas većina nas kosu farba, izvlači pramenove ili je podvrgava nekim drugim agensima, često joj je potrebna dodatna pomoć i oporavak. S druge strane, mnogi zdravstveni problemi ili nedostatk hranljivih materija u organizmu često su vidljivi i na kosi. O tome kako najbolje da negujemo kosu i održavamo je zdravom, te o važnosti šampona za njen izgled i zdravlje razgovarali smo sa dr Danijelom Milosavljević, našom stručnom saradnicom.
Pri izboru šampona najvažnije je rukovoditi se tipom kose ili problemom koji osoba ima sa kosom. Dok je za zdravu kosu šampon stvar ukusa i opredeljenje, kod problematične šampon predstavlja deo rešenja tog problema. Zbog toga osim šampona za negu zdrave kose, bilo da je normalna, suva ili masna, na tržištu je sve više preparata namenjenih onima koji se bore s opadanjem kose, peruti i drugim problemima. Postoje i specijalne formule šampona namenjene tretiranoj kosi, kao, na primer, šampon za farbanu kosu, kao i kosu koja je pretrpela velika oštećenja zbog tretiranja.
-Da bi ti preparati imali maksimalno pozitivan uticaj na kosu, važno je da sadrže što manje konzervansa, sulfata i drugih sintetičkih supstanci koje mogu da oštete vlasi i učine ih lomljivim i bez sjaja – navodi dr Danijela Milosavljević. – Sa druge strane, poželjno je da sadrže biljne ekstrakte koji blagotovorno deluju na kosu, regulišu njenu vlažnost, mekoću, lučenje sebuma i sjaj.
Naročito je važno da ljudi koji često peru kosu izbegavaju jake, agresivne šampone. Njima se preporučuju šamponi na bazi biljnih ekstrakata jer su neagresivni i ne oštećuju vlasište. A kako svakodnevno pranje kose narušava lipidni sloj na vlasi, poželjno je da šampon sadrži fitokeratin koji obnavlja oštećenu površinu vlasi, sprečava njeno pucanje i lomljenje. Osim te supstance poželjno je da sredstva za negu kose, a naročito šampon, sadrže kompleks vitamina B grupe, koji veoma blagotovorno deluju na kosu, vraćaju joj sjaj i jačinu, stimulišu rast.
Osobe koje imaju zdravu ali lomljivu i suvu kosu posebnu pažnju treba da obrate na sastav šampona i sredstava za negu. Koji to sastojci šampona odlično neguju i oporavljaju suvu i oštećenu kosu? – Jedan od najvažnijih sastojaka za oporavak oštećene kose je fitokeratin, biljni keratin, koji deluje na spoljašnju opnu vlasi, ali se nalazi i u samom njenom korenu. Upravo on čini kosu svilenkastom, sjajnom, jakom, sprečava lomljenje i pucanje. Potom, hijaluronska kiselina obnavlja balans vode u kosi jer ima izuzetno fleksibilnu molekularnu strukturu koja omogućuje formiranje velike molekulske mreže. A ona pak vidno povećava obim i volumen kose, pri čemu su vlasi hidrirane i sjajne – kaže naša sagovornica. – Vitamin B2 (niacin) u preparatima čini kosu zdravom, mekanom, elastičnom i sjajnom. Taj vitamin inače utiče na cirkulaciju, pa iz tog razloga možemo reći da je pogodan za rast kose.
Pantenol takođe jača koren i ubrzava rast kose, deluje antiinflamatorno i umirujuće na kožu glave, kosi vraća sjaj, obnavlja vlasi, ubrzava im rast a sprečava cvetanje i dalje oštećenje.
Što se tiče učestalosti pranja kose, tu su mišljenja podeljena. Ima onih koji smatraju da kosu treba prati svakog dana kako bi se odstranila prljavština, ali i onih koji veruju da svakodnevno pranje kose isušuje vlasište i kosu čini krtom, lomljivom i beživotnom. Najnovije preporuke su da se kosa pere jednom do dva puta nedeljno, ne češće, upravo zato što česta upotreba šampona oštećuje vlasište ali i same vlasi, zaključuje dr Milosavljević.

Lokalni tretman kod opadanja kose
Pored unosa svih važnih nutrijenata putem hrane za rast kose i sprečavanje opadanja veoma je važno na kosu delovati lokalno – aktivnim sastojcima koji se nalaze u šamponu, kaže dr Danijela Milosavljević i dodaje: -Dermatolozi Univerziteta u Jeni radili su in vitro testove u kojima su koristili aktivnu supstancu kofein na folikulima genetski predisponiranih osoba i tako dokazali da ova, nama dobro poznata materija, štiti od štetnog dejstva testosterona, glavnog uzročnika pojačanog opadanja kose i kod žena, i kod muškaraca.
Dr Milosavljević dodaje da aktivni kofein stimuliše teme i koren vlasi, a time i rast kose. I ekstrakt zelenog čaja poznat je po izobilju antioksidanasa koji kosu i kožu glave čine zdravim, jer zaustavljaju razmnožavanje bakterija. On sadrži aminokiseline, enzime, vitamine B,C i E, magnezijum, kalijum, cink, gvožđe i mangan, a dobar je izvor pantenola koji jača kosu i ubrzava joj rast.