Prirodni, 100% originalni nemački proizvodi sa tradicijom.

Krema briše letnju patnju kože

Dok naša duša uživa na letovanju i putovanjima, koža nam često pati. Naime, naš najveći organ nepogrešivo pokazuje koliko se o njemu brinemo. Ni najlepša koža neće dugo odoleti štetnim uticajima ukoliko je ne negujemo pravilno i redovno. A zbog uticaja sunca, vetra i visokih temperatura ona leti zahteva posebnu negu. O načinima kako da nam koža i tokom leta zadrži svežinu i elastičnost razgovarali smo sa našom stručnom saradnicom dr Danijelom Milosavljević.
– Koža je zaštitni omotač organizma i direktno je izložena svim uticajima iz spoljnje sredine. Sastoji se od nekoliko slojeva, a zaštićena je takozvanom hidrolipidnom barijerom koja sprečava isušivanje i perutanje. Pranjem i upotrebom raličitih agresivnih sredstava dolazi do stanjenja tog hidrolipidnog sloja. Zato koža gubi elastičnost, zaštitu i otpornost – objašnjava dr Danijela Milosavljević.
Posledica je crvena, iziritirana koža koja se peruta, ili čak svrbi. Kod osetljivih osoba može doći do nastanka ekcema i ranica. Da bio se sprečile ili otklonile ove promene, potrebna je redovna nega i upotreba krema koje će koži obezbediti vlažnost i ishranu, omekšati je, sačuvati joj hidrolipidnu barijeru i zaštititi je od isušivanja. Ove kreme je poželjno koristiti posle svakog kupanja, naročito u slučaju osetljive kože, a tokom leta nakon sunčanja i kupanja u moru i bazenima, jer to dodatno isušuje kožu.
– Da bi kreme imali dejstvo koje se od njih očekuje, važno je da budu sačinjene od ekstrakata biljaka koje pozitivno deluju na kožu. Mogućnost alergija ili drugih promena na koži posle upotrebe biljnih krema mnogo je manja nego nakon upotrebe sintetičkih krema sa dosta konzervanasa, boja i drugih za kožu štetnih supstanci. Dugogodišnja istraživanja pokazala su da biljke poput pasjeg trna (Sea buckthorns), žen-šena (Ginseng), matičnjaka (Melissa officinalis), kamilice (Matricaria chamomilla), arnike (Arnica montana), hmelja (Humulus lupulus), hajdučke trave (Achillea millefollium) imaju izuzetno pozitivna dejstva na kožu: deluju antizapaljenski, umiruju je, hidriraju i hrane. Još ako uz ove biljke krema sadrži i vitamin B5, odnosno pantenol, prirodni sastojak kože koji ima moć da je obnavlja, onda je ona pravi izbor za očuvanje kvaliteta i zdravlja kože, dodaje naša sagovornica.

Tokom letnjih meseci, kada je koža dodatno isušena i oštećena UV zračenjem i slanom vodom, treba je što češće negovati, naročito kremama koje je hidriraju, epitelišu i regenerišu. Veliku hidratacionu moć imaju biljke poput hmelja, matičnjaka, hajdučke trave, shea butera, pa ih i treba obilno nanositi na kožu. Ipak, važno je znati da jedna krema ne odgovara svakom tipu kože. Čak i ako se negujemo, ali neodgovarajućom kremom, može doći do iritacija praćenih crvenilom, bubuljicama, svrabom. Zato je sastavni deo pravilne nege odabir kreme pogodne za određeni tip kože.
– Za sve tipove kože pogodne su kreme lagane teksture koje brzo prodiru, odmah pružaju osećaj svežine i hidratacije, a pritom ne ostavljaju masni trag. Takve kreme uglavnom su sačinjene od biljaka poput matičnjaka, hmelja, kamilice, komorača, arnike, shea butera, koje zajedno intenzivno hidriraju kožu i osvežavaju je. Sa druge strane, zrelijoj i oštećenoj koži odlično prijaju kreme sa pasjim trnom koji je regeneriše, hidrira, čini glatkom i mekom. Suvoj i zreloj koži prijaju kreme na bazi žen-šena koji prodire duboko u nju, poboljšava joj prokrvljenost i usporava proces starenja. Suvoj koži sklonoj zadebljanjima i perutanju pogoduju kreme koje ljušte površinske mrtve ćelije i podstiču regeneraciju, a najčešće sadrže neku od alfa-hidroksi kiselina, alantoin i pantenol – preporučuje dr Danijela Milosavljević.

Kremama protiv žuljeva i zadebljanja
Često se na koži javljaju žuljevi, kao posledica neudobne obuće ili rada, a suva koža na određenim mestima puca. U ovakvim situacijama najkorisnije je na oštećenu kožu naneti kreme sa sastojcima koji ljušte površinske ćelije i podstiču njeno obnavljanje. – Takvo dejstvo ima salicilna kiselina koja je keratolitik i ljušti izumrle ćelije sa površine tako da ostali sastojci, kao što su pantenol i alantoin, brže prodiru i podstiču obnavljanje i stvaranje nove, regenerisane kože. Ovo je naročito pogodno za pete, inače najkritičnije tačke na telu, jer se na njima stvaraju zadebljanja od nošenja sandala, papuča ili neudobne obuće. Takođe, laktovi i kolena se često ljušte i perutaju, pa su kreme sa navedenim sastojcima pogodne i za te delove tela – pojašnjava dr Danijela Milosavljević.