Prirodni, 100% originalni nemački proizvodi sa tradicijom.

Nije biber samo za kuhinju

Kliničke studije, rađene minulih decenija širom sveta, pokazuju da oko 60 odsto žena i 40 odsto muškaraca ima osetljivu kožu glave. Uzroci za to mogu biti sasvim različiti, ali je sigurno da je, ma kako se ispoljavalo, osetljiva koža glave izvor neugodnosti i smetnji tokom svakodnevnih aktivnosti.
Po rečima dr Dragane Erak, naše stručne saradnice, procenjuje se da oko polovina svetske populacije ima perut i da su joj muškarci podložniji. Pripadnice lepšeg pola, dodaje doktorka, imaju veću sklonost proređivanju vlasi, dok se kod muškaraca češće javlja alopecija, mestimičan ili potpuni gubitak kose.
– Osetljivost kože glave podrazumeva širok spektar simptoma, od blagog svraba, preko nastanka peruti, peckanja i crvenila do gubitka kose – objašnjava dr Erak. – Ovi simptomi mogu biti posledica kožnih oboljenja kao što su seboroični dermatitis i psorijaza, ali do osetljivosti kože glave, takođe, mogu dovesti fizički i emocionalni stres, hormonske promene, genetska predispozicija ili starosna dob jer je kod starijih osoba koža glave suvlja. Iste simptome mogu da izazovu i neki spoljni faktori kao što su promene temperature i godišnjih doba, neuravnotežena ishrana, pušenje, korišćenje nekih lekova, kao i nekvalitetni šamponi i neadekvatni tretmani kose.
Zato je, po rečima naše sagovornice, vrlo važno da svi oni koji imaju osetljivu kožu glave dobro vode računa o tome kako je neguju. Za ublažavanje simptoma i lečenje od davnina se koriste i brojne lekovite biljke. O njihovoj upotrebi doktorka kaže: – Biljni preparati su poželjni za negu osetljive kože glave, jer deluju umirujuće i ne sadrže druge komponente na koje bi već iritirano područje moglo odreagovati svrabom ili peruti. Najčešće se koriste ekstrakti lista koprive i cveta arnike čiji aktivni sastojci jačaju koren i podstiču rast kose. Zbog protivupalnog dejstva, takođe, umiruju svrab i peckanje u poglavini. Poznato je i da etarsko ulje čajnog drveta deluje antimikrobno pa se koristi u lečenju mnogih kožnih oboljenja, dok se brojna biljna ulja, poput ricinusovog, maslinovog, arganovog i kokosovog, koriste za negu oštećene i hidriranje suve kose.
Kada je reč o biljkama čiji ekstrakti pomažu rešavanju problema sa osetljivom kožom glave, ispitivanja su pokazala da i crni biber ima brojne lekovite osobine, pa se često koristi i u druge svrhe, ne samo kao začin u kuhinjama širom sveta. – Ekstrakt crnog bibera na kožu deluje tako što podstiče lokalnu cirkulaciju, smanjuje celulit, suzbija akne, a zbog antibakterijskog i antiinflamatornog dejstva koristi se u borbi protiv peruti, svraba i opadanja kose. Takođe, biber reguliše i smanjuje lučenje sebuma – kaže dr Erak. – Još jedna biljka, poznata pod imenom inga alba braks, drvo koje raste u Južnoj Americi, tačnije ekstrakt njegove kore, koristi se u medicini, najčešće za lečenje kožnih oboljenja i negu kože zbog izuzetnog hidratantnog efekta. Sadejstvom ekstrakata crnog bibera i inge smanjuje se osetljivost kože glave, umanjuje osećaj svraba i lučenje sebuma a kosa hidrira. To sve dovodi do smanjenja peruti i poboljšanja kvaliteta kose.

Ako se kombinaciji ekstrakata crnog bibera i inge dodaju još pantenol i aloja, dva sastojka odavno poznata po blagotvornom delovanju na kožu – dobija se, kako kaže doktorka, vrlo efikasan preparat za negu osetljive kože glave: – Pantenol potpomaže prirodne procese regeneracije kože, štiti je, ubrzava zarastanje, obezbeđuje joj optimalnu vlažnost i obnavlja prirodnu pH vrednost. Deluje, takođe, umirujuće i antiinflamatorno, a kosu hidrira. Zbog nutrijenata koje sadrži aloja pak sprečava opadanje kose, poboljšava kvalitet vlasi i ubrzava joj rast.
Za najbolje efekte, naglašava dr Dragana Erak, preporuka je da se kompleks šampon sa biberom i ekstraktom kore inga alba drveta koristi pri svakom pranju kose, jer će se samo kontinuiranom primenom i videti rezultati.
Lokalni i sistemski pristup
– Problemu osetljive kože glave neophodno je pristupiti lokalno i sistemski, promeniti način života, kombinovati odgovarajuću ishranu, izbegavati stres i agresivne kozmetičke preparate koji iritiraju kožu. Adekvatna ishrana podrazumeva uzimanje svežeg voća i povrća, žitarica, a ne smeju se izostaviti ni namirnice bogate esencijlnim masnim kiselinama, cinkom i vitaminima iz grupe B. Preporučuje se redovan san, bavljenje sportom, prestanak konzumacije alkohola i pušinja. Osim toga, važno je da se ode na pregled i konsultacije s dermatologom radi otkrivanja uzroka nastanka svraba, peruti i opadanja kose, budući da se oni mogu ispoljavati i u okviru nekih oboljenja i stanja koja je neophodno lečiti – savetuje dr Dragana Erak.