Prirodni, 100% originalni nemački proizvodi sa tradicijom.

Lepa i zdrava koža zahvaljući – puževima

Najbolja rešenja za razne probleme, od zdravstvenih do kozmetičkih naći ćemo u prirodi. Neverovatno zvuči da puževa sluz tek danas počinje da se više koristi u nezi kože, a još je Hipokrat koristio puževe i njihovu sluz za tretman osoba koje su imale upale i rane na koži. Danas se sluz puža vraća na velika vrata u kozmetiku, i sve češće je deo preparata za negu.
Kreme na bazi puževe sluzi uklanjaju mrtve ćelije kože i ubrzavaju njihovu regeneraciju. Pomažu u zarastanju ožiljaka, strija, ravnanju bora. Takođe, podstiču zadržavanje vode i hijalurona u koži, čime unapređuju njenu elastičnost. Štite od UV zračenja i slobodnih radikala, a koriste se i u tretmanima kože sa aknama.
-Kreme sa ekstraktom puževe sluzi na potpuno prirodan način, i pomoću originalnih sastojaka, a bez konzervanasa i bilo kakvih drugih dodataka, potpomažu regeneraciju kože, smanjivanje ožiljaka i nepravilnosti na koži – kaže dr Danijela Milosavljević. – Ova krema sadrži 5 procenata čistog ekstrakta sluzi, što predstavlja značajnu koncentraciju i omogućava efikasan tretman promena na koži i nege kože.
Kako bi se potvrdila efikasnost kreme sa puževom sluzi, rađeno je istraživanje sa 15 volontera (10 žena i 5 muškaraca) sa ožiljcima starim od 13 do 55 godina. Gel je korišćen dva puta dnevno, ujutru i uveče. Pacijenti su posmatrani pre korišćenja i 30 dana nakon korišćenja proizvoda. Nakon četvoronedeljnog tretmana, konstatovano je da je elastičnost povećana za 32 odsto, a vlažnost kože za 17 odsto, što je dalo i vizualne rezultate, ožiljci su bili plići, glatkiji, slabije vidljivi, klonstatovali su dermatolozi, pod čijom kontrolom je urađeno testiranje.
Iako mnogi misle da je upotreba puževe sluzi u kozmetičke svrhe novosti, još u XVI veku, francuski hirurg Ambroaz Pare, jedan od pionira hirurgije i lični lekar francuskih kraljeva, ekstrakt puževe sluzi koristio je za tretiranje strija nastalih tokom trudnoće. Mnogo kasnije, pre više od pola veka, doktor Abad Iglesias, klinički onkolog iz Madrida, otkrio je da posle delovanja X i gama zraka, puž luči supstancu koja pomaže da se zaleče sva oštećenja nastala na njegovoj koži. Inspirisan tim otkrićem, doktor Iglesias je posle studije koja je trajala deset godina, počeo tu supstancu da primenjuje u lečenju ljudi.
Rezultati ovih istraživanja sa velikim uspehom korišćena su i u lečenju ljudi koji su preživeli tragediju u Černobilju. Pre više od tri decenije, 1981. godine vlasnik farme puževa u Čileu primetio je da njegovom sinu brže zarastaju rane na rukama, kada je u radu izložen dejstvu puževe sluzi. 1990, devet godina posle ovog otkrića, i posle opsežnih studija i istraživanja, napravljena je i na tržište lansirana prva kozmetička krema na bazi ekstakta puževe sluzi.

– Glavni sastojak sekreta je Poli Hexilan, bogati kompleks koji pomaže u brzom oporavku povrede na koži. On doprinosi temperaturnoj regulaciji kože i konstantno je hidrira. Smanjuje rizik bakterijskih i gljivičnih oboljenja. Veoma je bogat kalcijum karbonatom i štiti kožu od slobodnih dikala – pojašnjava dr Danijela Milosavljević.
Naša sagovornica dodaje da osim ove supstance u sluzi se nalaze i brojne druge važne matetrije: Alantoin koji stimuliše regeneraciju kože i njenu mekoću, i ima antiiritirajuće svojstv, proteini koji hrane kožu i čine je glatkom, vitamini A, C i E koji stimulišu sintezu kolagena i obnavljanje kože, dok Alfa hidroksi kiseline imaju piling efekat i pomažu u obnavljanju starih i mrtvih ćelija. Tu su i mucopolisaharidi obezbedjuju hidrataciju i štite kožu od spoljnih uticaja, a kolagen i elastin jačaju elastičnost kože.
Od farme puževa do kreme
– Tokom kretanja puž proizvodi sluz koja smanjuje trenje. Ta sluz nema nikakvu kozmetičku vrednost niti efekat na kožu. Kada dodje do stimulacije kože puža ili njene povrede luči se poseban kompleks iz njegovog sekreta, glycol-conjugat koji služi kao odbrambeni mehanizam i leči bilo kakvu povredu na njegovoj koži. Proces kontrolisane stimulacije sluzi je najvažniji za dobijanje sluzi koja je bogata aktivnim sastojcima koji štite kožu. Puževi se gaje u prirodnom okruženju, a dodirom njihove kože u laboratoriji se stimuliše lučenje sluzi. Nakon ekstrakcije sluzi puževi se peru vodom i vraćaju na farmu. Tečnost dobijena stimulacijom puža se filtrira kako bi se dobio što čistiji sastav – pojašanja va dr Milosavljević način na koji se dobija dragoceni sastojak kreme.