Prirodni, 100% originalni nemački proizvodi sa tradicijom.

Vazelin, neophodan u jesenjoj nezi

Preko leta koža nam je bila izložena agresivnom uticaju sunca i UV zračenja, ali i jesen je opet stavlja na ispit, te je veoma važno da joj i sada pružamo adekvatnu negu. Koža lica je nežna i osetljiva, a i veoma izložena spoljašnjim uticajima. Zato je za njenu negu važno birati preparate koji je hidriraju i omogućuju da sačuva vlagu. Jedno pravilo nege važi tokom cele godine, a naročito s jeseni i preko zime: treba da se umivate mlakom vodom i koristite veoma blage tonike za čišćenje lica. Da bi nega bila pravilna i u skladu sa onim što je vašem licu potrebno, dobro je da saznate malo više o koži.
Koža je veoma delikatan organ i sastoji se od nekoliko slojeva. Gornji sloj, epiderm, zajedno sa žlezdama proizvodi lipide, to jest masne supstance. koji pomažu koži da sačuva vlažnost, čine je mekom i gipkom. No, voda iz tela stalno isparava, a pranjem kože odstranjujemo lipide, što je dodatno isušuje. Dakle, negom zapravo nadoknađujemo vlažnost, a ne masnoću. Hladnije vreme je jedina prilika kada se mogu koristiti kreme nešto veće gustine i masnoće.
Hidriranje kože
Da bi koža što duže bila vlažna, jesenju negu treba bazirati na hidratantnim sastojcima koji joj vraćaju vlažnost i zadržavaju u dubljim slojevima. Iako sunce više nije jako, ne zaboravite kremu sa zaštitnim faktorom protiv UV zračenja.
Piling
Redovno radite piling lica kako biste uklonili površinski sloj mrtvih ćelija. To će učiniti ne samo da vaše lice bude osveženo već i da hidratantna krema bolje prodre u kožu. Ukoliko je koža izrazito suva, izbegavajte piling sa granulicama i koristite enzimski ili neki sa što nežnijim česticama.
Čišćenje lica
Mnoge žene izostavljaju ovaj veoma važan korak u očuvanju lepe i negovane kože. Misle da ako ne koriste šminku, nije potrebno ni da čiste lice. No, čišćenjem uklanjamo sebum koji koža stvara preko noći, a nakon njega aktivni sastojci kreme mnogo bolje deluju.
Isto važi i za večernje čišćenje. Za ovo, naravno, ne treba koristiti agresivne preparate i pilinge, već blago sredstvo koje odgovara tipu kože.
Tajni, univerzalni sastojak za negu lica
Svi već veoma dobro znamo da moramo da nađemo kremu koja odgovara našem tipu kože. Ipak, od ovog pravila postoje izuzeci. Naime, vazelin, jednostavan i jeftin sastojak, može da se koristi za negu celog tela, a odgovara svim tipovima kože, čak i onim najosetljivijim.
Vazelin možete koristiti za svakodnevnu negu lica, a sve više se koristi i za prevenciju i tretiranje bora. Čak i najskuplje antirid kreme u osnovi imaju – vazelin. Ako ga redovno i uporno koristitie, sigurno ćete primetiti da vam je koža zategnutija, mekša i sjajna.
Vazelin na lice nanesite u tankom sloju bar dva sata pred spavanje, jer treba više od sat vremena da ga koža efikasno upije i počne da deluje. Za razliku od drugih krema, koje nisu poželjne za predeo oko očiju, vazelinom slobodno možete mazati celo lice.
Osim za negu lica, vazelin se u kozmetici može koristiti na još mnogo načina. Evo nekih:
Nega laktova i peta
Vazelin može da omekša tvrdu kožu na stopalima i laktovima i spreči nastanak suve kože na kolenima. Namažite vazelin uveče na problematično mesto i za nekoliko dana videćete razliku.
Omekšava zanoktice
Ako nanosite vazelin na kožu oko noktiju, ona će postati mekša i elastičnija, a zanoktice će nestati.

Kao noćna krema
Ako vazelin malo zagrejete, možete da ga koriste kao noćnu kremu: lice će vam biti divno i meko.
Za negu usana
Ako su usne ispucale od vetra i hladnoće, treba da ih negujete vazelinom. Za nekoliko dana biće kao nove.
Sitni ožiljci
Vazelin uspešno pomaže zarastanje mikrooštećenja na koži, poput onih od brijanja. Smiruje kožu, a dobar je i kada od kijavice ispuca nos.
Prirodni piling
Ako u vazelin stavite malo morske soli, dobićete prirodan piling koji ima neverovatan efekat.
Štiti kožu od vetra
Vazelin štiti izložene delove kože od oštrog vremena i isušivanja. Savršen je za zimu, zato ga uvek nosite sa sobom.