Prirodni, 100% originalni nemački proizvodi sa tradicijom.

Urea, melem za suvu kožu

Zdrava, blistava i baršunasta koža ideal je svake žene. Za ostvarenje tog sna spremne su da danima obilaze prodavnice i parfimerije i konsultuju brojne stručnjake kako bi pronašle odgovarajuće kozmetičke preparate i bile korak bliže davno postavljenom merilu savršene kože. No, u realnosti, malo je onih koje se mogu pohvaliti da imaju baršunast ten. Mnogo je više nezadovoljnih svojom masnom, mešovitom ili suvom kožom. Štaviše, sve više je pripadnica lepšeg pola koje tvrde da vrlo teško mogu da se izbora sa suvoćom svoje kože.

– Problem suve kože veoma je čest – naglašava dr Danijela Milosavljević. – Javlja se u svim godinama, a simptomi su prisutni stalno, naročito kod kože o kojoj se ne vodi dovoljno računa. U zimskim mesecima, naravno, situacija se pogoršava s obzirom na to da hladnoća i vetar dodatno isušuju kožu.
Po rečima naše sagovornice suva koža se prepoznaje po specifičnom izgledu: zategnuta je do pucanja, bez sjaja i elastičnosti, peruta se, na njoj je izražen reljef a često je praćena crvenilom i svrabom. Osim toga, suva koža je veoma pogodna za razvoj ekcema i zapaljenja epiderma (površinskog sloja), što dodatno pogoršava situaciju i simptome.

– Kada je reč o uzrocima suve kože, oni su različiti – objašnjava dr Milosavljević. – Često je to urođen problem, jer se neko, jednostavno, rađa sa suvim tipom kože i prinuđen je da je tokom celog života dodatno neguje i primenjuje specifične tretmane. Nepovoljni vremenski uslovi kao što su vetar, hladnoća i toplota, naročito kupanje izuzetno toplom vodom, takođe mogu uzrokovati sušenja kože. Ovi nepovoljni uticaji mogu oštetiti njen zaštitni hidrolipidni sloj i dovesti do povećanog gubtka vlage u epidermu što rezultuje suvom kožom. Postoje i neke bolesti koje mogu izazvati suvoću kože, kao na primer dijabetes, bolesti štitaste žlezde, nedostaci vitamina i minerala…

Kako kaže doktorka, važno je shvatiti da suva koža nije samo estetski već problem koji zahteva odgovarajuću kozmetičku negu. Pravilna, svakodnevna upotreba preparata koji su prilagođeni stepenu suvoće najvažnija je za poboljšanje stanja. Preparati koji sadrže ureu često su od velike pomoći.
– Zahvaljujući sposobnosti da za sebe veže velike molekule vode, urea vraća koži vlažnost što rezultira elastičnošću i gipkošću te smanjenjem svraba i nelagodnosti – pojašnjava dr Milosavljević. – Osim što je hidroskopna, urea, zahvaljujući svom malom molekulu, ima sposobnost da duboko prodre u kožu, čak do dermisa, to jest sloja građenog od vezivnog tkiva. Na taj način hidrira sve slojeve što je veoma važno jer jedino tako može da se normalizuje metabolizam epiderma i eliminišu simptomi suve kože.

Zbog svega što čini za kožu, blagotvornost uree je nesporna, a naša sagovornica podseća da se ona i prirodno nalazi u koži. – Normalna koža sadrži oko 28 mikrograma uree koja joj obezbeđuje vlažnost i elastičnost – objašnjava dr Milosavljević. – Kod dehidrirane kože, međutim, ova količina se može smanjiti i za više od 50 odsto što dovodi do pojave simptoma suve kože.
Srećom, urea može dospeti u kožu i putem kozmetičkih preparata. Istraživanja su pokazala da se u nekim preparatima, kao što su bodi kreme, urea može kombinovati s dragocenim biljnim uljima, vitaminima i drugim jedinjenjima, što pomaže rešavanju problema suve kože.
– Urea se najčešće kombinuje sa uljima biljaka koja su poznata po hranljivim osobinama, kao što je ulja jojobe i slatkog badema, ali i shea buter – otkriva dr Milosavljević. – Jojobino ulje i shee butter hrane kožu i obnavljaju zaštitni hidrolipidni sloj, dok ulje slatkog badema zadržava vlažnost u koži, sprečava isušivanje, obnavlja kožu, smanjuje iritacije i svrab. Dobro je, takođe, što preparati uree sadrže alantoin i pantenol, supstance koje poboljšavaju epitelizaciju i obnavljanje kože. Pantenol ili vitamin B5 regeneriše kožu i podstiče epitelizaciju, dok alantoin osim epitelizacije povećava i sadržaj tečnosti u međućelijskom prostoru, deluje blago keratolitički pa smanjuje orožale naslage. Kada je reč o sadržaju vitamina koji pogoduju stanju kože, vrlo je važno da preparati uz ureu sadrže i vitamin E, vitamin lepote, koji ima antioksidativni efekat i sprečava oštećenja na koži.

Prirodna i sintetička
– Hemijski naziv uree je karbamid. To je organsko jedinjenje koje se u organizmu stvara razgradnjom belančevina i predstavlja nusprodukt, a iz organizma se izlučuje preko bubrega i urina. Ima veliku moć vezivanja toksina i vode pa, takođe, obezbeđuje njihovu eliminaciju iz organizma. Urea koja se koristi u kozmetici nije izolovana iz urina, već je dobijena sintetički, a ima isti hemijski sastav i osobine kao ona koja se stvara u telu – objašnjava dr Danijela Milosavljević.