Prirodni, 100% originalni nemački proizvodi sa tradicijom.

Gelovi, nezaobilazni borci protiv celulita

O celulitu se govori decenijama i isto toliko traga za najefikasnijim načinima i preparatima za njegovo uklanjanje, pa bi se moglo zaključiti da se o njemu odavno sve zna. Ipak, pomorandžinu koru (kako ga još nazivaju) danas na telu ima gotovo svaka žena pa je i dalje noćna mora lepšeg pola i jedan od najvećih estetskih problema žena savremenog doba. Ne bira uzrast, često ni telesnu masu, pa obično kada dođu topliji dani, a naročito u nedeljama pred odlazak na more, bazene i razne gradske plaže, većina žena pokušava da se reši pomorandžine kore ili da joj što više ublaži vidljivost.
Već s dolaskom proleća neke dame počinju intenzivnije da se posvećuju fizičkim aktivnostima i rade naporne vežbe usmerene baš na delove tela gde imaju najviše celulita, druge se opredeljuju za anticelulit masaže, treće koriste razne preparate protiv pomorandžine kore, dok neke kombinuju više vrsta tretmana. Efekti su vidljivi tek posle nekoliko nedelja, pa čak i meseci. A šta je zapravo celulit i kako nastaje pitali smo dr Draganu Erak, našeg stručnog saradnika.
– Celulit predstavlja promene u vezivnom tkivu neposredno ispod kože. Sčinjen je od kapljica masnoće, vode i otpadnih produkata nastalih razmenom materija u organizmu. No, iako se nalazi ispod kože, vidljiv je na njenoj površini. Celulitom može biti zahvaćen bilo koji deo tela s potkožnim masnim tkivom, a najčešće su to sedalni deo (zadnjica i butine), noge, stomak i listovi, dok se kod nekih osoba može javiti i na nadlakticama i vratu. Na tim regijama tela broj masnih ćelija je i do pet puta veći. Koža sa celulitom ima karakterističan izgled koji podseća na pomorandžinu koru, a neophodno je celulit razlikovati od gojaznosti, jer ga i mršavije osobe mogu imati – objašnjava dr Erak.
Češće se, po njenim rečima, javlja kod osoba ženskog pola. Procenjuje se da na svetu čak 90 odsto žena ima probleme sa celulitom, a najnovija istraživanja pokazuju da je sve češći i kod muškaraca. – Na pojavu celulita utiču brojni faktori, najčešće način života. Višedecenijska istraživanja su potvrdila da je celulit češći kod onih koji se loše hrane, ne uzimaju dovoljno vode i tečnosti u toku dana, piju previše alkohola ili su pušači. Osim toga, može biti i posledica nedovoljne fizičke aktivnosti i sedentarnog načina života – naglašava dr Erak.
Na pitanje da li celulit ima štetnih posledica po zdravlje, naša sagovornica odgovara: – Celulit, pre svega, predstavlja estetski problem, ali može doneti simptome natečenih i teških nogu, a može i da smanji eliminaciju štetnih materija iz organizma.
Razvijeni su brojni načini borbe protiv omražene pomorandžine kore, a poslednjih godina sve su traženiji prirodni preparati koji sprečavaju nastanak celulita ali i uklanjanje u slučaju da se već formirao. – Zbog potencijalnog genetskog faktora nikada sa sigurnošću ne možete prevenirati pojavu celulita, ali kada se taj faktor izuzme, promenom životnog stila moguće je sprečiti ili ublažiti njegovu pojavu. Neophodno je piti dovoljnu količinu vode, minimum dva litra dnevno, izbegavati duvan i alkohol, hraniti se zdravo, to jest izbaciti iz ishrane slatkiše, grickalice i gazirana pića, i baviti se fizičkom aktivnošću najmanje dva-tri puta nedeljno. Da bi se celulit smanjio ili uklonio, neophodno je pojačati mikrocirkulaciju na mestu njegovog nastanka, pa se preporučuje i naizmenično tuširanje toplom i hladnom vodom po nekoliko minuta kao i masaža zahvaćene regije – savetuje dr Erak.
Doktorka kaže i da su anticelulit kreme i gelovi nezaobilazni u borbi protiv celulita. Oni pokreću proces razgradnje masnih naslaga u potkožnim slojevima, ubrzavaju cirkulaciju, podstiču limfnu drenažu i čine da koža bude zategnutija. Neophodno ih je, kako kaže, nanositi obilno i svakodnevno, kružnim pokretima utrljavati i masirati do potpunog upijanja.
– Anticelulit gelovi mogu izazvati osećaj zagrevanja i hlađenja, a preporuka je da osobe koje imaju proširene vene i izražene kapilare koriste gelove koji stvaraju osećaaj hlađenja. Oni se, takođe, preporučuju i onima koji prvi put kreću u borbu sa celulitom. Pre upotrebe gelova treba se istuširati toplom vodom i uraditi blag piling kako bi se pore otvorile i preparat još bolje delovao – objašnjava dr Erak.
Hladi, ali topi pomorandžinu koru
– Osobe s proširenim venama i izraženim kapilarima imaju osećaj vreline, peckanja i otečenosti u donjim ekstremitetima, pa se njima u borbi protiv celulita preporučuju preparati koji stvaraju hladan osećaj, jer će dodatno dobro delovati i na navedene tegobe. Takvi gelovi su pogodni za korišćenje tokom toplijih dana, jer će prijatno rashladiti telo posle masaže – objašnjava dr Dragana Erak.