Prirodni, 100% originalni nemački proizvodi sa tradicijom.

Vazelin, jednostavan,a moćan prijatelj kože, lice i kose

Šta je vazelin

Krajem pedestih godina 19. veka radnici na jednoj naftnoj bušotini u Pensilvaniji primetili su da jedan od sporednih proizvoda u preradi nafte zaceljuje rane i opekotine kad se nanese na kožu. Nazvali su ga petroleumski gel. To nije promaklo mladom hemičaru Robertu Čizbrou koji je uzorke tog gela podvrgao brojnim laboratorijskim analizama i prečišćavanjima. Posle mnogo rada stvorio je lagan i proziran gel koji izvanredno štiti kožu. Ubrzo ga je patentirao i nazvao – vazelin. Tako je započela upotreba efikasnog, a moćnog čuvara kože koji već 160 godina potvrđuje svoje blagodeti.

Sastav vazelina

Vazelin je mešavina prirodnih voskova i mineralnih ulja, a dobija se trostrukim prečišćavanjem petroleuma. Hemijski je inertan, sličan mastima a u farmaciji i kozmetici koristi se kao baza za lekovite masti i kreme. Ovakav sastav mu omogućuje da deluje zaštitno kada se nanese na kožu. Ne sadrži aditive i mirise, pa je mala verovatnoća da će na koži izazvati iritaciju.

Vazelin za lice, kožu, ekcem i za šta se sve koristi vazelin

Vazelin se koristi za negu usana i kože. Deluje kao fizička barijera, a koža ga vrlo malo apsorbuje, što znači da ga ne upija kao hidratantno sredstvo već on ostaje omotač koji je štiti od prljavštine i gubitka vlage. Zimi je idealan za zaštitu kože nadražene hladnoćom i vetrom. On ubrzava zarastanje oštećenja i smanjuje rizik od nastanka infekcije, sprečava perutanje suve kože, smanjuje iritaciju, a često mazanje kože vazelinom može sprečiti pojavu ekcema – objašnjava dr Dragana Erak, naš stručni saradnik.

Naglašava i da voskovi i mineralna ulja iz vazelina stvaraju tanak sloj preko pora na koži (ali ih ne zatvaraju) i tako sprečavaju gubitak vode, a koža zadržava vlagu i prirodna ulja koja telo stvara, pa se tako ubrzava prirodni proces oporavka. Dobro je poznato, kaže doktorka, da je voda koži neophodna za elastičnost, a da manjak vode brzo primetimo jer koža postaje suva, gruba, osetljiva i podložnija nastanku bora. U težim slučajevima čak može i da ispuca te da se jave sitne ranice. Suva koža je jedan od glavnih uzroka nastanka bora, a da bi bila hidrirana, potrebno ju je vlažiti barem dva puta dnevno. Vazelin je, takođe, nekomedogen, pa ne izazva stvaranje bubuljica.

Kako upotrebiti vazelin

Leti na kožu deluju brojni faktori, kao što su UV zračenje, morska i hlorisana voda iz bazena, dok je koža zimi često bleda, suva i isperutana jer je pod dejstvom različitih spoljnih uticaja, među kojima su suv i hladan vazduh, UV zračenje, tuširanje vrelom vodom. Svi ovi činioci narušavaju prirodnu ravnotežu kože, izazivaju crvenilo i sklonost ka iritacijama. Zato je, bez obzira na godišnja doba, neophodno svakodnevno održavati kožu hidriranom pomoću preparata koji sadrže vazelin, ureu, hijaluronsku kiselinu – podseća dr Erak.

Po rečima naše sagovornice, ako se u vazelin doda malo morske soli dobija se vrlo efikasan piling za telo. Istovremeno hidrirana, a deskvamirane ćelije uklonjene s površine tela, koža postaje mekana i glatka.

Kada se vazelinu doda neven, efekat je mnogo blagotvorniji, jer su preparati s nevenom odlični za oporavak suve kože, pomažu joj da povrati i zadrži vlažnost, čine je mekom, nežnom i duboko hidriranom. Naročito su pogodni kod ispucale i oštećene kože i ispucalih usana. Neven, takođe, ubrzava regeneraciju pa se preporučuje za prevenciju nastanka oštećenja i negu kože koja je već pretrpela promene.

Pre nanošenja vazelina treba očistiti ostatke šminke i prljavštine sa kože. Tretmane izvodite uveče, ujutro ćete videti da vam lice nije masno. Ako redovno budete tretirali lice vazelinom, neophodno je da jednom nedeljno uradite piling. To će sprečiti da se u porama zadržava nečistoća, a ukloniće orožale slojeve kože – objašnjava dr Erak.

Vazelin za kosu

Vazelin je blagotvoran i za kosu. Može se naneti na krajeve vlasi jer sprečava rascvetavanje, daje im negovan i sjajan izgled. Malo vazelina nanesite na dlanove, protrljajte ruke i blago pređite kroz krajeve kose, ali izbegavajte koren, da se kosa ne bi prebrzo mastila. Ipak, ne treba preterivati s količinom da se ne bi slepila – savetuje dr Erak.

Saveznik u svakoj prilici

Ako vazelin nanesete na vrat i dekolte ili iza ušiju, parfem će se duže zadržati na koži. Može se upotrebiti i kao zaštita kože pri farbanju kose. Tamo gde je nanet boja se neće primiti i lako će se isprati, a koža ostati čista. Ukoliko se vazelin pre lakiranja nanese na kožu oko noktiju, lak koji pređe liniju nokta bez problema će se skinuti. Sam vazelin se može koristiti kao labelo, ali ako se u njega doda malo rumenila, može poslužiti kao sjaj za usne. Za one koji imaju osetljivu kožu lica i reaguju na proizvode za skidanje šminke, vazelin je pravo rešenje, jer će ukloniti i najuporniju šminku a neće izazvati iritaciju – savetuje dr Erak.

Krauterhof ima vazelin u 2 mililitraže, od 100ml koji možete pogledati OVDE i od 250ml koji možete pogledati OVDE. Ako ne znate gde možete da kupite Krauterhof vazelin to možete videti OVDE.