Prirodni, 100% originalni nemački proizvodi sa tradicijom.

Nahranite kosu i iznutra i spolja

Kosa nije samo ukras žene, već i štiti glavu od štetnih uticaja iz spoljašnje sredine – sunca, vetra… Njena boja zavisi od količine pigmenta u vlasima, pa postoji gotovo beskonačan broj nijansi. Ipak, sve su grubo podeljene na svetlu, smeđu, crnu i riđu boju. Tip kose je specifičan za geografsko područje, te je tako na afričkom i južnoameričkom kontinentu zastupljena gusta crna kovrdžava kosa, u Evropi prevladava smeđa, blago talasasta. Pravilna nega kose naročito je važna tokom zime, a od nege u velikoj meri zavise i njen izgled i zdravlje dlake. Šta je najvažnije za zdravu kosu, pitali smo dr Danijelu Milosavljević, našu stručnu saradnicu.
– Za zdravu i kvalitetnu kosu važno je sve: ishrana, nega, zaštita od spoljnih uticaja. U svakodnevnu ishranu neophodno je uvrstiti optimalne količine vitamina, minerala, proteina, omega 3 kiselina, kalcijuma, cinka, gvožđa… Potrebno je uneti minimum četiri do šest čaša vode dnevno kako bi se obezbedila neophodna vlažnost vlasi. Savetuje se i pravilno pranje, pravilno sušenje i redovno skraćivanje oštećenih vrhova – kaže dr Milosavljević.
Hranom oplemenjujemo kosu iznutra, pa stručnjaci preporučuju da se unose što raznovrsnije namirnice, naročito one bogate vitaminima B kompleksa, ali i mineralima: selenom, cinkom, kalcijumom, gvožđem. Da bi vam kosa izgledala blistavo i zdravo, savetuje se često konzumiranje koštunjavog voća, sušenog voća, banana, citrusa, mahunarki, paprike, zelene salate, pirinča. Prema rečima dr Danijele Milosavljević važno je konzumirati dovoljno mesa, mlečnih proizvoda i jaja, a izbegavati industrijske namirnice i proste šećere jer negativno utiču na ceo organizam, pa i na kosu.
Koliko god vodili računa iznutra, spoljašnji faktori u različitoj meri mogu oštetiti kosu koja postaje krta, suva, dehidrirana, sklona lomljenju i bez sjaja. Preporuka je da se kosa ne izlaže preterano suncu, vetru, kiši, hlorisanoj i slanoj vodi. Savetuje se dobro ispiranje nakon kupanja u bazenima i slanoj vodi. Tokom toplih letnjih meseci treba je od sunca zaštititi šeširom, a u hladnim zimskim danima savetuju se kape i marame.
Kada su u pitanju preparati za negu, dr Danijela Milosavljević preporučuje korišćenje onih koji su prilagođeni tipu kose: normalnoj, suvoj ili masnoj. – Najbolje je izbegavati preparate bogate sulfatima jer isušuju kosu, kao i amonijak koji isušuje i oštećuje površinski sloj dlake. U zimskim mesecima naročito se savetuje upotreba maski sa sastojcima koji hidriraju vlasi, obnavljaju rožasti sloj i hrane dlaku. Za zdrav i sjajan izgled vlasi dobro je negovati kosu preparatima rađenim na bazi raznih biljnih ulja, na primer jojobinog, kokosovog, makadamijinog, arganovog. Ovi sastojci kosu i hrane i hidriraju, čine je sjajnom i lepršavom. Za sprečavanje lomljenja i vraćanja sjaja odlične su maske s medom – kaže dr Milosavljević.
U poslednje vreme u preparate za kosu dodaju se i neki neuobičajeni sastojci, poput belog luka. Iako zvuči čudno, beli luk se od davnina koristio za jačanje korena kose i sprečavanje opadanja. Ova namirnica je bogata kalcijumom, cinkom i drugim mineralima, a takođe je i prirodan antibiotik pa ubija bakterije i gljivice u korenu vlasi i na vlasištu čime se sprečavaju razne bolesti vlasišta. – Glavni sastojak belog luka je alicin koji poboljšava cirkulaciju u korenu dlake, što dovodi do bolje ishrane dlake, čvršćeg korena i smanjenja opadanja vlasi. Beli luk sadrži i sumporna jedinjenja koja sprečavaju stvaranje peruti. Zato se šampon s belim lukom savetuje svima koji imaju problem sa opadanjem kose, ili žele da joj vrate zdrav izgled i sjaj – dodaje sagovornica Baby planete. – Ovaj šampon ne remeti pH kose, a sadrži esenciju parfema koja neutrališe nekima neprijatan miris belog luka. Pored belog luka šampon sadrži i pantenol (vitamin B5) koji jača koren kose i regeneriše površinu dlake, kao i ekstrakte raznih biljaka – bele koprive, bršljana, ruzmarina, čička, arnike, potočarke i ananasa. A sve one doprinose da kosa bude sjajna, lepršava i zdrava.

Prava mera za pranje
Oko toga koliko često treba da peremo kosu stalno se vode polemike. Jedni tvrde da kosu treba prati svakodnevno, dok drugi smatraju da je dovoljno jednom u sedam ili čak deset dana. Najčešći savet stručnjaka je da kosu u zavisnosti od dužine treba prati jednom do dva puta nedeljno. Često pranje, naročito ako se koriste agresivni preparati za negu i oblikovanje, može da dovede do oštećenja, isušivanja, lomljenja pa i opadanja kose.
Takođe se ne savetuje pranje vrućom vodom, jer ona isušuje kosu i preterano otvara pore na glavi, a posledica toga je pojačano opadanje. Najbolje je kosu prati naizmenično toplom i mlakom vodom, a vrhove isprati hladnom. Veoma je važno i pravilno sušenje, što znači da je treba pustiti da se prirodno osuši do 60 posto, a tek onda je tretirati fenom.
Da li ste znali?
-životni vek dlake traje od dve do četiri godine
-dnevno čovek izgubi od 30 do 100 dlaka
-prosečan broj dlaka na glavi je oko 100.000