Prirodni, 100% originalni nemački proizvodi sa tradicijom.

Nema sjajnih rezultata uz kampanjsko vežbanje

Teoretski svi znamo kako je potrebno da se pravilno i umereno hranimo i redovno vežbamo da bismo bili zdravi i vitki. U praksi se većina žena tokom zime opusti, pa onda s proleća pokušava da dostigne željenu težinu kako bi leto dočekale vitke. A vežbanje je zapravo mnogo više od prostog pokušaja da se linija dovede u red. Redovno vežbanje treba pre svega da bude u funkciji zdravlja, a dobar izgled dolazi kao usputni rezultat. No, bez obzira na motive da ovog proleća krenete aktivno s vežbanjem, dobro je da dobijete korisne informacije na tu temu. Zato smo razgovarali sa Aleksandrom Ružićem i Markom Milojevićem iz M&A trening tima.

-U praksi se pokazalo da većina žena čeka da prođe zimska idila, period kad se uglavnom jede nezdrava hrana, a fizičke aktivnosti su gotovo na nuli. Takva ishrana u kombinaciji sa nedovoljnom, ili neadekvatnom fizičkom aktivnošću za rezultat ima višak kilograma i telesnih masti. Cilj vežbanja nije samo da se vežbač oslobodi nezdrave telesne masti i poveća udeo mišića u telu, već da se edukuje o značaju fizičkog vežbanja, njegovom uticaju na kardiovaskularnu i respiratornu funkciju organizma, kao i na očuvanje lokomotornog aparata – kostiju, mišića i zglobova – kaže Aleksandar Ružić.
Podrazumeva se da je vežbanje dovoljno dobro usmereno i prilagođeno vežbaču. Zato je veoma važno da bude kontinuirano tokom cele godine, odnosno života, kako bi postalo deo svakodnevne rutine i bilo u funkciji zdravlja, dodaje Marko Milojević, takođe iz M&A trening tima. Diplomirani profesori fizičkog vaspitanja i sporta, članovi ovog tima kreirali su programe kao vid stručne pomoći u oblasti treninga.
Kada je vežbanje u pitanju, obično je najteže početi. Osim motivacije i rešenosti da se u svakodnevicu uvrsti neki oblik rekreacije, Marko savetuje da svaka žena uradi osnovne preglede kod svog lekara, uključujući i test opterećenja. – Na taj način dobijaju se opsežne informacije o zdravstvenom stanju, odnosno stanju respiratorne i kardiovaskularne funkcije koje su jako bitne u praćenju parametara opterećenja tokom vežbanja. Kada se počinje sa nekim vidom vežbanja, organizam mora da se adaptira na takvo stanje. Ako bismo stalno počinjali i prekidali sa tim procesom, organizam bi iznova i iznova morao da se adaptira. A svaka adaptacija nosi i neki stres za organizam, pa bi stoga bilo dobro da se vežbanje upražnjava u kontinuitetu – savetuje Marko Milojević.

Ako je osnovna motivacija za vežbanje postizanje željenog fizičkog izgleda, dobro je znati da vreme potrebno da se dostigne linija iz snova veoma varira i zavisi od brojnih faktora.
Naravno, važnu ulogu u tome može da ima genetika, ali zavisi i od početne forme žene. Bitno je i da li se ta osoba ranije bavila nekim aktivnostima ili sportom, pa čak još u ranom detinjstvu. Kako kaže Aleksandar Ružić, potrebno je najmanje šest meseci da bi se videli rezultati koji neće podleći takozvanom jo-jo efektu i koji će se pozitivno odraziti ne samo na fizički izgled već i na sveukupno zdravstveno stanje žene. Važan faktor u postizanju uspeha jeste i učestalost treniranja.
– Kako pojedinačni trening ima svoje celine, ciljeve i zadatke, tako i više povezanih treninga čini celinu za sebe. Kada je rekreativno vežbanje u pitanju, treba povezati bar tri treninga na nivou sedmice kako bi se njihov efekat akumulirao i doveo do željenih rezultata – dodaje Aleksandar Ružić.
Manje je važno da li je to vežbanje u teretani, trčanje, aerobik ili neki drugi grupni trening, svaka prosečna žena može samostalno da se bavi rekreativnim vežbanjem, jedino je pitanje na kom nivou. Kako naglašavaju naši sagovornici, uvek je dobro imati nekog ko je školovan da pomogne u formiranju celina za trening i ko će vas usmeriti kako se pravilno vežba, koji je osnovni cilj vežbanja, kako sebi da odredite opterećenja u treningu. Ponete željom da što pre lepo izgledaju, žene često zaboravljaju da je uvek najbitniji zdravstveni aspekt, odnosno da se vežbanje stavi u funkciju zdravlja. Tek posle toga može da se razmišlja o izgledu za plažu.
Pre nego što se pogledate u ogledalu ili stanete na vagu i proverite da li ste dovoljno vitki za predstojeće leto, nemojte zaboraviti da je osim lepe figure važno i poboljšanje vašeg zdravstvenog stanja. A tada ni odličan izgled sigurno neće izostati.
Ishrana
-Od vrste i intenziteta treninga zavisi kako ćemo se hraniti. Ukoliko neko želi da se oslobodi viška telesnih masti (jedan od najčešćih ciljeva), bitno je ostvariti kalorijski deficit, što zači da broj unetih kalorija mora biti manji od broja potrošenih, kako dnevno tako i u dužem vremenskom periodu. To obavezno zahteva promenu životnih navika. Bitno je usvojiti osnovne principe pravilne ishrane koji podrazumevaju više manjih obroka u toku dana, dovoljan unos tečnosti te pravilan i pravovremen odabir namirnica. Samo vežbanje bez promena u navikama vezanim za ishranu sigurno će dati neke rezultate, ali je pitanje da li će oni biti postojani i zadovoljavajući za vežbača, a i za trenera. Pored treninga i ishrane, koji čine neraskidivu celinu, san ima jako bitnu ulogu za napredak u vežbanju – zaključuje Marko Milojević.

Opterećenje zavisi od cilja
Metode i opterećenja koji se primenjuju u treningu u velikoj meri zavise od cilja s kojim se počinje vežbanje. Kako naglašava sagovornik Baby planete, ne može isto da trenira žena koja želi da smrša 20 kilograma i žena koja želi da se ugoji, odnosno dobije na mišićnoj masi, ona koja je u petom mesecu trudnoće ili se nedavno porodila. U praksi se susrećemo sa primerima gde žene treniraju i po godinu dana, ali nemaju gotovo nikakve rezultate. Uzrok leži uglavom u loše organizovanom trenažnom procesu.
Osnovni kriterijum za izbor fizičke aktivnosti je zdravstveni status žene, a onda može da se pristupi izboru metoda treninga koje će biti u funkciji cilja (uvećanje mišićne mase, redukcija telesnih masti, priprema za porođaj, oporavak od povrede…). Uz sve ovo treba uzeti u obzir i karakter osobe, pa sve zajedno posmatrati kao celinu i na taj način programirati trening. Jer, svako telo je za sebe, tako da ne postoje univerzalni recepti za vežbanje. Niz je faktora koji se moraju uzeti u obzir pre nego što se pristupi izradi programa treninga za neku osobu.