Prirodni, 100% originalni nemački proizvodi sa tradicijom.

Gavez nežni, moćni lek

Od davnina je gavez (Symphytum officinale) poznat po svojoj lekovitosti, čini se još od vremena kada je čovek prvi put posegao za biljkom da pronađe sebi leka. I, evo nas u 21. veku, a blagotvorna moć gaveza još nije opovrgnuta. Naprotiv!

Mnoga naučna istraživanja potvrdila su lekovitost gaveza. Nedavno je, tokom testiranja, dokazano da je mast koja sadrži ovu biljku za pet dana uspela da sasvim izleči bol u leđima. Istraživanje su sproveli naučnici nemačkog Sportskog univerziteta u Bonu, a rezultati su objavljeni u British Journal of Sports Medicine. „Ekstrakt korena gaveza je neverovatno moćan i klinički dokazano smanjuje akutnu bol“, navodi se u objašnjenju rezultata istraživanja.

Gavez biljka

Gavez, veoma lekovita višegodišnja biljka lepog izgleda sa nežnoljubičastim cvetovima, raste na vlažnim mestima, pored reka i potoka – kaže dr Danijela Milosavljević, naš stručni saradnik.

Listovi i koren biljke bogati su aktivnim sastojcima koji su lekoviti za ljudski organizam, pa se stoga i koriste za spravljanje raznih preparata. Melemi sa gavezom spravljaju se još od davnih vremena i njihov lekoviti učinak dobro je poznat.

Zašto je dobra gavez krema, mast ili gel i za šta se koristi

Preparati na bazi gaveza svoje dejstvo ispoljavaju lokalno i isključivo su za spoljašnju upotrebu. Koriste se za razne tegobe: ublažavanje bola kod preloma kostiju, iščašenja, uganuća, čukljeva, veoma su delotvorni kod pojave modrica, otoka, reumatskih bolova, artritisa. Pokazalo se, takođe, da je delotvoran i kod zarastanja rana, hemoroida i proširenih vena.

Gavez sadrži i alkaloide koji pomažu protiv različitih bolova, smanjuju im intenzitet i pružaju olakšanje. Etarska ulja i tanini sa već pomenutim supstancama pomažu u slučaju reumatizma i artroza, bolova u leđima i zglobovima. Takođe, koren gaveza sadrži visok procenat kalijuma i kalcijuma koji imaju značajnu ulogu u zarastanju i mineralizaciji preloma kostiju.

Naša sagovornica podseća da gavez ima i protivupalne osobine, pa se zbog toga može koristiti kao pomoćno lekovito sredstvo kod različitih tegoba. Reumatske promene i bolovi posledica su upalnog procesa koji se javlja u kostima i zglobovima, pa je u ovim slučajevima gavez od ogromne koristi – objašnjava dr Milosavljević.

Upala proširenih vena i hemoroida se, takođe, značajno smanjuje posle nanošenja preparata na bazi gaveza. Postoje naučni dokazi da ekstrakt gaveza ima antimikrobnu aktivnost protiv nekih bakterija, što dodatno doprinosi smanjenju upalnog procesa. Kad dođe do oštećenja tkiva, bilo usled mehaničke povrede ili upalnog procesa, u njemu se stvaraju razne supstance koje dodatno oštećuju ćelije i dovode do pojave bola. Prilikom ozdravljenja stvaraju se nove ćelije koje zamenjuju oštećene, taj proces se naziva granulacija, i upravo na tu fazu gavez ima najveći uticaj. Dakle, on podstiče stvaranje novih ćelija, ubrzava granulaciju tkiva pa tako i zarastanje rana, kostiju i drugih oštećenih struktura.

Osim alantoina kojeg ima više od bilo koje druge lekovite biljke, iz gaveza su izolovani i drugi lekoviti sastojci kao što je auksin. Reč je o nekoj vrsti hormona koji, takođe, ubrzava stvaranje novog zdravog tkiva pa pomaže u zaceljivanju rana i različitih povreda. 

Kako kaže naša sagovornica, razna naučna ispitivanja pokazuju da je u preparatima potrebna određena koncentracija gaveza kako bi se ispoljilo njegovo lekovito dejstvo. 

Minimalna koncentracija je oko četiri odsto, a što je koncentracija veća, to je efekat na tkiva brži i bolji. Odlične rezultate pokazuju preparati koji imaju više od 20 odsto gaveza, njihov efekat se ispoljava vrlo brzo i značajno. Osim toga, ima supstanci za koje se pokazalo da dobro sadejstvuju s gavezom pa je veoma korisno da preparati gaveza sadrže i neku supstancu koja pruža trenutno olakšanje usled hlađenja, kao što su mentol i kamfor. Gavez se uglavnom koristi kod vrlo bolnih stanja gde je smanjenje bola primarna potreba, a mentol i kamfor kroz osećaj hlađenja smanjuju intenziteta bola.

Zašto gavez odlično ubrzava srastanje polomljenih kostiju? 

Doktorka Milosavljević objašnjava da je to zahvaljujući jedinjenjima koja sadrži. Gavez je bogat alantoinom, supstancom koja ubrzava razmnožavanje ćelija u oštećenom tkivu, što dovodi do ubrzane granulacije i regeneracije, to jest stvaranje novog zdravog tkiva. Na taj način ubrzava zarastanje rana, kostiju, posekotina, čireva, proširenih vena. 

Kako se koristi gavez gel, mast ili krema

Sve naučne tvrdnje, po rečima dr Milosavljević, ukazuju da je spoljašnje nanošenje preparata od gaveza najbolje za postizanje pozitivnih rezultata. Gelovi omogućuju lokalno prodiranje aktivnih supstanci i lekovito delovanje baš tamo gde je potrebno. Gel se može nanositi više puta dnevno laganim utrljavanjem u kožu.

Krauterhof ima vazelin u 2 mililitraže, od 100ml koji možete pogledati OVDE i od 250ml koji možete pogledati OVDE. Ako ne znate gde možete da kupite Krauterhof gavez to možete videti OVDE.