29
јан

Gelovi pomažu mišićima da izdrže treninge

Rekreacija i redovna fizička aktivnost jedan su od bitnih stubova zdravog načina života. Oko toga sigurno nema dvojbe, ali da bi dali prave i željene efekte neophodno je znati i pridržavati se nekih pravila važnih u bavljenju sportskim aktivnostima i treniranju.

Pred trening vrlo je važno zagrevanje čitavog organizma (mišića, tetiva, ligamenata, zglobova, kardiovaskularnog i respiratornog sistema) jer zagrevanje priprema telo za predstojeće napore kako bi se trening što efikasnije i kvalitetnije odradio, a ima i značajnu ulogu u prevenciji nastanka povreda.

Uz adekvatno zagrevanje, koje mora biti u skladu s vrstom i intenzitetom treninga, korišćenje  gelova sa zagrevajućim efektom doprinosi boljoj perifernoj i površinskoj cirkulaciji tkiva. Gelovi koji se koriste pre fizičke aktivnosti, kada se mišići zagrevaju, treba da imaju efekat zagrevanja, čime se mogućnost povrede ili istegnuća mišića svodi na minimum. Njihov sastav ubrzava cirkulaciju, širi krvne sudove i poboljšava raspon pokreta. Na taj način se smanjuje mogućnost istegnuća mišića i tetiva kao i drugih povreda, pruža više kiseonika aktiviranim mišićima i povećava njihovu izdržljivost.

S obzirom na to da se upala mišića definiše kao bol nastao usled mikrotraume mišićnih vlakana prilikom intenzivnih mišićnih kontrakcija, pravilnim rastezanjem u kombinaciji s gelovima koji sadrže supstance što potpomažu bolju cirkulaciju i regeneraciju mišićnog tkiva, može se ublažiti predstojeća upala mišića. Cilj je da krv iz jetre, očišćena od produkata nastalih treningom, što pre dođe do mišića i na taj način potpomogne oporavak. Značajnu ulogu u ovom procesu imaju ledene kade i krio saune.

Gelovi koji se koriste za aktivan oporavak napetih mišića nakon vežbanja smanjuju mogućnost upale mišića, umanjuju osećaj napetosti i nelagodnosti i, zapravo, relaksiraju telo posle fizičkog napora. Istraživanja farmaceuta i lekara, ali i viševekovna tradicionalna fitoterapeutska praksa, potvrdili su da su nakon fizičke aktivnosti najdelotvorniji gelovi koji sadrže vitalizujući kreatin-kofeinski kompleks i taurin sa ekstraktima biljaka kao što su arnika, gavez, đavolja kandža, divlji kesten, list vinove loze, kamfor i mentol.

Masažeri
Aplikacija gelova pomoću masažera doprinosi boljoj prokrvljenosti mišića. Samim tim gelovi lakše dopiru na ciljana mesta, odnosno bolje su iskorišćeni a ruke nakon nanošenja ostaju čiste. Učestalost upotrebe zavisi od opšteg stanja, utreniranosti, povrede i trebalo bi da se sprovodi u konsultaciji s fizioterapeutom.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.