Prirodni, 100% originalni nemački proizvodi sa tradicijom.

Sačuvajte kožu od letnjih neprijatnosti

Verovatno već uveliko uživate u blagodetima leta – na moru, planini, rekama i jezerima ili na gradskim bazenima. Sunčate se, plivate, šetate… Ali ne zaboravite da sunce, visoke temperature, morska so i znojenje, njihov neizbežni pratilac, isušuju vašu kožu, dok nesmotreno i prekomerno sunčanje često izaziva crvenilo i opekotine.
Da previše izlaganja suncu i morskoj soli ne izazove posledice i trajna oštećenja, važno je da kožu leti pravilno negujete, kako pre i tokom sunčanja i kupanja, tako i posle. Kreme i drugi preparati koji vraćaju vlažnost i obnavljaju površinske ćelije najbolji su način da se koža sačuva od svih štetnih, letnjih neprijatnosti.
– Pod uticajem raznih faktora tokom letnjih meseci dolazi do isušivanja kože, naročito na delovima gde je ispod nje jako tanko potkožno tkivo, a odmah i kost – kaže dr Danijela Milosavljević, naša stručna saradnica. – To su kolena, laktovi i stopala. Te delove treba tretirati kremama koje intenzivno hidriraju kožu, obnavljaju njen hidrolipidni sloj i sprečavaju stavranje orožalih naslaga. Idelane supstance za efikasan tretman laktova, kolena i stopala su vazelin, glicerin i pantenol. Vazelin i glicerin jer odlično hidriraju kožu i obnavljaju hidrolipidni sloj koji sprečava isušivanje, dok pantenol regeneriše kožu i stimuliše obnavljanje njenih izumrlih i orožalih delova.
U želji da dobiju lep, preplanuo ten, mnogi preteraju sa sunčanjem, što vrlo često rezultira crvenilom kože i opekotinama. – Ovih neprijatnosti i posledica bilo bi mnogo manje ako bi se pre i tokom sunčanja redovno i pravilno nanosile kreme sa zaštitinim faktorom – naglašava dr Milosavljević. – Crvenilo je često praćeno neprijatnim zatezanjem, bolom, a ako se pojave i mehurovi ispunjeni tečnošću, onda je to siguran znak da je došlo do pravih opekotina drugog ili čak trećeg stepena! Da bi se ublažilo crvenilo, najbolje je tretirati ga hladnim oblogama koje umanjuju vrelinu kože, ali i kremama čiji sastojci smanjuju upalne procese. Jedna od izuzetno delotvornih i efikasnih biljaka u tretmanu crvenila i opekotina od sunca jeste aloja vera. Poznato je da njen list sadrži više od 200 lekovitih jedinjenja, bogat je vitaminima A, C, E i B, cinkom, kalcijumom, hromom, gvožđem, manganom, kalijumom, selenom… Svi ovi aktivni sastojci doprinose smanjenju zapaljenske reakcije, postepeno ublažavaju crvenilo, regenirišu kožu i otklanjaju bol. S obzirom na to da je jako bogata vodom, i da ima sposobnost prodiranja u najdublje slojeve kože odnosno dermis, aloja vera hidrira isušenu kožu, vraća joj gipkost i elastičnost, ubrzava zalečenje opekotina. Neke studije čak navode da aloja šest puta brže umanjuje simptome opekotina od brojnih biljnih i drugih preparata.

Osim što kožu leti treba sačuvati od isušivanja, istovremeno je poželjno zaštititi je i od uboda insekata – komaraca, pčela, osa… koji su često vrlo neprijatni, a ponekad i opasni.
– Na mestu uboda dolazi do pojave lokalnih reakcija često praćenih bolom, otokom, crvenilom i svrabom – objašnjava dr Milosavljević. – Ovi simptomi znaju da budu vrlo neugodni, a neretko se javlja i ozbiljna alergija, naročito kod osoba sklonih alergijskim reakcijama na razne supstance. U tom slučaju važno je da se što pre javite lekaru. Ukoliko znate da niste alergični, a pojave vam se svrab, otok i crvenilo, najpre stavite led ili hladnu oblogu na mesto uboda i držite je desetak minuta. Hladna obloga će sprečiti nastajanje i dalje širenje otoka, a istovremeno će umiriti bol. Potom mesto uboda namažite nekom od krema koje sadrže supstance sa protivupalnim dejstvom, smiruju svrab i smanjuju otok.
Prilikom uboda insekata, podseća naša sagovornica, u tkivu se oslobađa histamin, supstanca koja izaziva pojavu otoka, crvenila, svraba. Češanjem se, kaže, koža dodatno nadražuje, a simptomi pogoršavaju. – Zato je važno da se na kožu što pre nanesu preparati koji sadrže blokatore histamina, ili deluju protivupalno i regenerišuće – kaže dr Milosavljević. – Postoje sintetički lekovi, takozvani antihistaminici, a najčešće su to kreme, koji se nanose na kožu i ublažavaju simptome. Ima, takođe, i raznih prirodnih preparata koji sadrže ekstrakte lekovitih biljaka sa protivupalnim dejstvom, koji brzo umanjuju simptome nastale od uboda insekta. Biljka arnika se, po rečima naše sagovornice, pokazala vrlo delotvornom u borbi protiv ovih neprijatnih simptoma. – Arnika je od davnina poznata kao prirodno sredstvo za lečenje raznih promena na koži – kaže dr Milosavljević. – Ona ima antiinflamatorno, antiseptičko i antibakterijsko dejstvo. Najčešće se koristi za lečenje raznih infekcija kože, opekotina, posledica uboda insekata, modrica i u slučaju iščašenja zglobova. Sadrži supstance kao što su eterično ulje, tanini, kamfor, flavonoidi, karotenoidi, a sve zajedno smanjuju razvoj upalne reakcije kože i podstiču njeno zalečenje.

Ublažava upalu mišića
Leti je i mnogo rekreativaca koji pojačavaju svoje fizičke aktivnosti, a i onih koju tek počnu da vežbaju. I jednima i drugima dogodi se da preteraju, što neminovno vodi do upale mišića koja može da im ograničava pokrete i bude vrlo neprijatna.
– Upala mišića nastaje kao posledica nakupljanja mlečne kiseline, a ona je nusprodukt metaboličkih procesa tokom vežbanja – objašnjava dr Milosavljević. – Da bi se posledice ublažile, vrlo je delotvorno ako mišiće lokalno tretirate preparatima koji podstiču cirkulaciju i poboljšavaju eliminaciju i neutralizaciju mlečne kiseline. Jedna od delotvornih biljaka je aloja vera. Gel ove biljke nanesen nakon vežbanja vrlo brzo opušta mišiće, smanjuje bol i vraća osećaj gipkosti i savitljivosti. Osim toga, pobiljšava cirkulaciju u mišićima i deluje protivupalno, pa svi simptomi upale brzo nestaju.