Prirodni, 100% originalni nemački proizvodi sa tradicijom.

Objavite rat celulitu

Celulit je jedan od najvećih ženskih neprijatelja, naročito tokom lepih dana. Kako se približava leto, pojačava se borba protiv „pomorandžine kore“, a stručnjaci kažu da je najbolje kada se s redukcijom celulita počne na vreme, a ne u poslednjem momentu. Zato je upravo sada pravo vreme da se objavi rat celulitu, a o načinima kako da se ta bitka najefikasnije dobije razgovarali smo sa dr Danijelom Milosavljević.

-Dolaskom toplijih dana i uvođenjem laganije garderobe žena postaje svesna da je zima uzela danak, da su se od sporijeg i učaurenijeg zimskog načina života na telu stvorile masne naslage, koža opustila, nastao celulit. Onda je najčešće obuzme panika i želi da problem pre reši korišćenjem različitih preparata za eliminaciju masti i celulita – kaže dr Milosavljević. – A za borbu sa celulitom, koji je ne samo kozmetički problem već i znak problema sa mikrocirkulacijom i nagomilanim toksinim, uvek je pravo vreme i time treba da se bavimo tokom cele godine. Pre svega, glavno oružje je dugoročno uvođenje zdravih navika.
Da bismo se uspešno suprotstavili razvoju degenerativnog oblika celulita, moramo voditi računa o ishrani, redovno se baviti umerenom fizičkom aktivnošću, piti najmanje dva litra vode dnevno i koristiti preparate koji dreniraju i podstiču mikrocirkulaciju na ugroženim područjima, naglašava doktorka Milosavljević.
No, da bismo u toj borbi bili uspešni, važno je i da znamo kako ovaj kozmetički problem nastaje. On je posledica poremećaja u perifernoj mikrocirkulaciji, zbog čega dolazi do degenerativnih promena kože koja gubi elastičnost i gipkost, postaje neravna, bolna i dobija izgled takozvane pomorandžine kore

-Poznato je da više od 80 odsto žena ima celulit bez obzira na to da li su vitke ili gojazne ili u kojim su godinama – kaže dr Milosavljević. – Celulit je posledica više različitih faktora: usporenog metabolizma, nepravilne ishrane, gojaznosti, nedovoljne fizičke aktivnosti, sedećeg načina rada, poremećaja u radu endokrinih žlezda, disfunkcije metabolizma, poremećaja u cirkulaciji krvi, genetike i stresa. Celulit je inkapsulirana masna ćelija, a može da bude mek ili tvrd. Mek je obično vidljiv golim okom, dok je tvrd karakterističan za one koji intenzivno vežbaju. Iako je mek ružniji, mnogo je lakše rešiti ga se od tvrdog koji je začauren na mišić. Jer ovaj drugi je potrebno razbiti, usitniti i dovesti u fazu mekog celulita.
Prema rečima naše sagovornice, jedini način za uspešno lečenje ovog problema je razbijanje kapsule celulita primenom odgovarajućih preparata i pravilnom masažom za izbacivanje sadržine istih putem limfe do bubrega. Nakupljanje masnoća u potkožnom masnom tkivu može dovesti do trajnog oštećenja potkožnog tkiva. Takođe, nakupljeni toksini mogu dodatno oštetiti potkožno tkivo, dovesti do njegove upale, tzv. celulitisa, što trajno menja teksturu kože.

Svedoci smo da se stalno pojavljuju nove metode lečenja celulita od kojih su neke dosta agresivne, ali dr Milosavljević kaže da agresivne metode u tretmanu celulita nisu preporučljive jer mogu da dovedu do pucanja kapilara i trajnog oštećenja kože. Pre primene bilo kojeg tretmana treba se konsultovati sa stručnim terapeutom koji na osnovu stanja kože i celulita može odrediti ritam terapijskih postupaka da se ne bi pojavile neželjene posledice.
-Kreme i gelovi imaju funkciju da pospeše mikrocirkulaciju, ubrzaju dreniranje tečnosti i toksina iz organizma, podstaknu razgradnju masnih naslaga u potkožnom vezivnom tkivu i poboljšaju razmenu materija na tretiranim površinama. Pored toga, biljni ekstrakti revitalizuju i regenerišu kožu, pa ona postaje glatka i zategnutija. Na primer, aloe vera i alantoin stimulišu mikrocirkulaciju kože – kaže dr Milosavljević i dodaje da postoje faktori koji celulit mogu pogoršati ili ublažiti, a to su način života, fizička aktivnost i prehrambene navike.
Vodeći računa o tim faktorima moguće je uticati na pojedine faze razvoja celulita i ublažiti njegovu progresiju. Takođe je veoma važno imati na umu da sve što ste u životu dobro radili za svoje zdravlje, kao i ono u čemu ste grešili, s godinama postaje vidljivo, zaključuje naša sagovornica.
Celulit je definitivno boljka u čijem lečenju ne bi trebalo da budemo kampanjci – važno je da ga tretiramo tokom cele godine, jer ćemo ga se tako lakše rešiti. Lečenje celulita pred leto ili tokom leta uglavnom prolazi bez rezultata, jer celulit zahteva uporan i dugotrajan tretman.

Ishranom protiv pomorandžine kore
Mnogi stručnjaci se slažu da ključ uspešne borbe protiv celulita zapravo leži u pravilnim prehrambenim navikama. – Pravi recept za borbu protiv celulita jeste tipična mediteranska kuhinja koja ne samo da prevenira njegov nastanak već čini dobro celom organizmu. Savetuje se konzumiranje povrća sirovog ili pripremljenog na pari s minimalnom količinom vode, salate treba da budu začinjene nerafinisanim prirodnim biljnim uljem i vinskim sirćetom ili limunovim sokom. Meso i ribu poželjno je pripremati bez masti i tek na kraju dodati koju kap maslinovog ulja na gotovo jelo. Treba se truditi da obroci budu uvek u isto vreme i nikada ne treba jesti brzo. U hrani treba uživati čak i kada postoje ograničenja – savetuje dr Danijela Milosavljević.