Ženšen
16
мај

Ženšen

Kineska medicina vekovima ženšen smatra čudotvornom biljkom, pa otuda i njen naziv „biljka koja leči sve“ i „koren života“. Pozitivni efekti ove biljke na ljudski organizam su mnogobrojni. Između ostalog, ženšen usporava proces starenja i omogućava očuvanje snage i telesne i mentalne svežine.

16
мај

Pasji trn

Pasji trn, vučji trn ili vukodržica je jestiva samonikla biljka. Iz njenog ploda dobija se ulje koje sadrži gotovo sve poznate vitamine i minerale. Ulje pasjeg trna pomaže u borbi protiv bora, gubitka elastičnosti i drugih simptoma starenja kože. Takođe, delotovrno je kod suve kože i kod problema kao što su ekcem, dermatitis, akne i psorijaza.

30
јул

Aloe Vera

U svetu je poznato preko 250 vrsta aloje, od kojih svega četiri imaju lekovito dejstvo, a najveće Aloe Vera. Zbog svoje hranjive vrednosti i izuzetnih lekovitih svojstava, Aloe veru nazivaju kraljicom lekovitih biljaka. Od biljke se najviše upotrebljava njen gel, želatinasta masa koja se nalazi u unutrašnjosti lista. Obzirom da ima sposobnost prodiranja u sva tkiva, gel od Aloe vere se koristi za zarastanje rana i eliminisanje raznih promena na koži. Aloe vera blagotvorno deluje na sistem za varenje i podstiče imuni sistem  da prepozna štetne materije i izbaci ih iz organizma.

30
јул

Arnika

Korišćenje arnike u lekovite svrhe dovelo je do toga da postane veoma retka. Zbog toga ova biljka spada u zaštićene vrste.  Danas se uzgaja u lekovite svrhe u koje se korsite  cvet, koren i listovi. Arnika je delotvorna u borbi protiv štetnih mikroorganizama i sprečava razmnožavanje bakterija i gljivica. Arnika se koristi u lečenju rana, pri čemu ublažava bolove i pospešuje njihovo zarastanje. Takođe, koristi se za lečenje raznih infekcija na koži, opekotina, uboda insekata, iščašenja zglobova i modrica. Koristi se i u lečenju grla, a sa drugim lekovitim biljkama u lečenju upale pluća, tifusa, slabosti srca, za pospešivanje cirkulacije…

Opširnije

30
јул

Crveno grožđe

Crveno grožđe je odličan izvor vitamina C i K. Takođe, u manjoj meri sadrži i vitamine A, B6, alfa i beta karoten. Odličan je izvor minerala, kalijuma, bakra, mangana i gvožđa. U manjim količinam sadrži kalcijum, magnezijum, cink i selen. Zbog sadržaja gvožđa i bakra, minerala važnih za stvaranje crvenih krvnih zrnaca i sintezu hemoglobina, preporučuje se osobam koje pate od anemije i svima koji se oporavljaju nakon operacija ili povreda. Ovo voće normalizuje rada creva i bubrega.

30
јул

Đavolja kandža

Đavolja kandža je naziv dobila po neobičnom obliku korena, dela biljke koji se i koristi u lekovite svrhe. Koristi se protiv svih vrsta bolova u zglobovima, a odlična je i za ublažavanje bolova u mišićima i tetivama. Kao i druge gorke biljke, ona otvara apetit i olakšava bolove u želucu. Đavolja kandža je efikasna u snižavanju temperature i ima protivupalna svojstva, što je čini korisnom kod gripa, prehlada i različitih infekcija. Normalizuje rad srca, probavu i nivo holesterola u krvi. U nekim evropskim zemljama primenjuje se kao prirodna zamena kortikosteroidima.

30
јул

Divlji kesten

Cvetovi, kora i plodovi divljeg kestena od davnina se koriste u narodnoj medicini, a lekovita svojstva ove biljke priznata su i od strane zvančne medicine. Lekovita svojstva divljeg kestena najčešće se primenjuje u lečenju problema s proširenim venama, otečenim i bolnim nogama, artritisom i reumom. Ekstrakt semena divljeg kestena sadrži escin, komponentu koja stabilizuje zidove venskih krvnih sudova, i na taj način smanjuje pojavu otoka i bola u nogama. Divlji kesten sadrži minerale i vitamine kao što su magnezijum, kalcijum, kalijum, fosfor, gvožđe i skoro sve vrste vitamina B kompleksa. Prikladan je za lečenje crevnih oboljenja, proliva i protiv pega na licu.

30
јул

Eukaliptus

Lišće i ulje eukaliptusa se koriste u lekovite svrhe. Služe za lečenje organa za disanje, kod  astme, bronhitisa i kod infekcija gornjih disajnih puteva. Eukaliptus pomaže u snižavanju temperture, ima antibakterijska i antvirusna svojstva. Lišće eukaliptusa  se dodaje čajnim mešavinama koji se koriste za regulaciju šećera u krvi, u slučaju zatvora, protiv bolesti nervnog sistema. Eterično ulje se dobije destilacijom sa vodenom parom iz svežeg lišća i cvetnih pupoljaka eukaliptusa. Eterično ulje je bezbojna ili svetla zelenkasto žuta tečnost, jakog mirisa i svežeg ukusa koji hladi. Ulje eukaliptusa ulazi je obevazena sastojak preparata za utrljavanje koji se koriste kod reumatičnih…

Opširnije

30
јул

Hajdučka trava

Hajdučka trava spada u red najvrednijih lekovitih biljaka. Izuzetno je bogata taninima, organskim kiselinama, gorkim materijama, vitaminom K i C, smolom, mineralima kalijumom i natrijumom. U narodnoj medicini hajdučka trava zauzima posebno mesto u lečenju neurednih i neredovnih ciklusa kod žena, pomaže kod valunga i drugih neprijatnih simptoma u klimaksu. Svoju delotvornost ova biljka je potvrdila i kod lečenja migrene, nesvestice, nagona za povraćanjem, suzenja i sekrecije očiju, krvarenja iz nosa. Pomaže i u lečenju hemoroida, reguliše rad bubrega, a delotvorna je i kod reumatskih bolova u leđima. Preporučuje se i kod angine pektoris i njenih pratećih simptoma. Sprečava gnojenje…

Opširnije

30
јул

Hmelj

Hmelj se u lekovite svrhe koristi još od srednjeg veka. Veoma je dobar prirodni sedativ, pa se koristi za umirenje živaca i kao prirodni lek protiv nesanice. Zbog visokog sadržaja hormona sličnih estrogenu,  ženama se tokom ciklusa preporučuje čaj od hmelja. Čaj napravljen od ove biljke podstiče apetit i varenje hrane. Koristi se kod upale bubrega i mokraćne bešike, leči jetru, oboljenja žučne kese i slezine, ublažava grčeve u stomaku, pospešuje znojenje i mokrenje.